Sakk - A Vámpírok Bálja sikersorozata után
2010. június 5-én (szombaton) kezdődött a „Vámpírok bálja” címu produkció negyedik nyári szériája a Pesti Magyar Színházban, immár a 140. előadással. A németországi előadásoknál nagy sikert aratott a rajongók részére rendezett bemutató elotti beavató próba, amelynek június 4-én este 19.00 órakor a budapesti rajongótábor is a részese lehetett.
   
A nyári előadásokra már hetek óta zajlanak a próbák, a táncosok Kati Heidebrecht koreográfus asszisztenssel készültek fel az újabb báli szezonra. Cornelius Baltus rendező már hetek óta dolgozik a produkció színészeivel és táncosaival, s ennek próbaidőszaknak utolsó állomása volt az a jelmezes összpróba, amelybe eloször nyerhetett betekintést a magyar közönség. A beavató-eloadáson a régi kedvencek mellett, elsőként találkozhattak az érdeklődők a népszerű „vámpír-társulat” csapatához, a téli szereplőválogatásokat követően újoncként csatlakozó fiatal művészekkel. Munkatársunk Simon Edit producerrel készített villáminterjút.

– Annak idején miért pont a „Vámpírok Báljá”-ra esett az Ön választása, hogy Magyarországon is bemutassák?

Simon Edit: – Amikor 1997-ben Bécsben eloször láttam ezt a darabot, Jim Steinman munkáját rendkívüli módon megszerettem. Rendkívüli rendezőnek tartom, mint ahogy jó néhány nemzetközi, illetve világhírű zeneszerzőt is annak tartok, ezért úgy érzem, hogy a magyar közönségnek ezeket a nagyszerű embereket meg kell mutatni. Olyan különlegeset alkottak az életükben, és nagyon nehéz különlegeset alkotni, hogy meg kell, hogy ismerjék. Viszonylag gyorsan döntöttem arról, hogy bemutatjuk, de csak 2007-ben tudtuk tető alá hozni. Óriási erőket kellett megmozgatni egy magánvállalkozás keretében, miközben nem volt állami támogatásunk. Nagyon sokat kellett azért dolgozni, és nagy-nagy áldozatot kellett hozni, hogy ezt a produkciót színpadra állítsuk. Az első nagy meghallgatást is mi tartottuk a hazai színházi világban, korábban nemigen volt gyakorlat arra, hogy nyolcszáz emberből választanak főszereplőket.

– Milyen szempontok szerint történt mindez?

S.E.: Sokáig kerestük a megfelelő karaktereket, és nem annak alapján választottuk, hogy ki volt népszerű, vagy országosan ismert. Nem akartunk a televíziókból, vagy az újságokból ismert arcokkal dolgozni, hanem kizárólag az volt a szempont, hogy az adott művész megfelelő-e a szerepre, milyen a hangja, mennyire erőteljes a karaktere. Sikerült olyan különleges embereket találnunk, mint Egyházi Géza (aki Krolock grófot alakítja), vagy Jegercsik Csaba, aki a professzort. A két szereplőt azért emelem ki külön, mert ok olyan személyiséggel rendelkeznek, akik egész Európában, bárhol, bármikor megállnák a helyüket. Nagyszerű „Magdáink” voltak – például Kecskés Tímea, és most a Sári Éva személyében –, ők egészen fantasztikusak. „Alfrédjaink”-at is azóta már Németországba is elvittek, például Héger Tibort, aki ma is játssza a szerepet. Hat szereplőt a darabunkból szerződtettek Oberhausenbe, az ottani Vámpírok Báljába, de már Bécsben is játszanak. Számomra a legnagyobb öröm az, hogy az énekeseinkre is számot tartanak külföldön, de a legnagyobb szakmai eredménynek azt tekintem, hogy a mi előadásunkat mutatták be Bécsben a jogtulajdonosok, nem az eredeti 1997-es előadást.

– Van-e már komoly érdeklődés külföldről a magyar darab iránt?

S.E.: – Igen, Belgiumban idén szeptember kilencedikén lesz a bemutatónk, ahol szintén a mi magyar előadásunkat viszik színre.

– Melyek a közeljövő tervei?

Simon Edit: – A Vámpírok Bálja sztárjaival tervezzük a Sakkot (Check), ami az ABBA fiúk – Björn Ulvaeus, Benny Anderson –, és Tim Rice darabja. Ennek is voltam már a producere, sőt a színpadi verziót színre vittük 92-ben, és 95-ben a Rock Színházzal. Most a dramatizált koncert-verziót fogjuk bemutatni 2010. augusztus 6-án és 7-én a Margitszigeten, majd október 30-án lesz a („koszínházi”) premier a Magyar Színházban. Tehát ősszel behozzuk a „házba”. Közismert, hogy a Royal Albert Hallban is óriási sikerrel játszották, ráadásul ez a verzió Tim Rice-nak is a kedvence, saját bevallása szerint jobban szereti, mint a színpadi verziót. Jó érzés számomra, hogy sikerült a Vámpírok Bálja legtöbb szereplőjének – a saját karaktereiknek megfelelően – újabb lehetőségeket adni. A Sakkban harminckét ember szerepel, hatvantagú kórussal, és huszonkét zenésszel, ezáltal ismét egy nagyon-nagyon izgalmas vállalkozásnak nézünk elébe. Büszke vagyok arra, hogy ismét bővülünk egy újabb produkcióval, és remélem, hogy ez is olyan különleges és minőségi lesz, s legalább annyi örömöt okoz a magyar közönségnek, mint száznegyven estén át a Vámpírok Bálja.