Sári Évi: Szabadtéri világpremier lesz a Sakk musical koncert! bppiac.hu
Sári Évit legtöbben televíziós műsorvezetőként ismerhették meg, valószínűleg kevesebben tudják, hogy csodálatos hangi adottságait zenés darabokban és különböző zenekari formációk tagjaként is kamatoztatja.
   
Szülővárosában, Debrecenben indult a színészi pályafutása, majd 2001-ben a fővárosba érkezve előbb a könnyűzene, majd a televíziózás került előtérbe az életében. Számos műsor fűződött a nevéhez a VIVA csatornán, 2008-ban pedig az év egyik legjelentősebb tévés tehetségkutatójának, az M1-en futó A Társulat produkciónak a háziasszonya lett Gundel Takács Gábor oldalán. A színház 2009 nyarán vált újra kiemelkedően fontossá számára, hiszen bekerülhetett a PS Produkció által életre keltett, és mára az egyik legnépszerűbb Magyarországon látható musical, a Vámpírok bálja társulatába. Mi sem bizonyítja jobban, hogy Évi megtalálta a helyét ebben a közegben, mint az, hogy újabb lehetőséget kapott: ő játszhatja az egyik női főszerepet Benny Andersson, Tim Rice és Björn Ulvaeus Sakk című musical koncertjében, amelynek szabadtéri világpremierje augusztus 6-án és 7-én lesz a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

- Hogyan kezdődött a színészi-énekesi pályád, és milyen jelentős állomások jellemezték az eddigi szakaszt?

- Már általános iskolában is ének-tagozatos voltam, emellett pedig hat évig tanultam zongorázni. Komolyabban érettségi után kezdtem az énekléssel foglalkozni, amikor jelentkeztem a Debreceni Vasutas Musical Stúdióba. Azt követően a debreceni Csokonai Színházban kaptam kisebb feladatokat, majd a Debreceni Zenetheatrum tagja lettem. Olyan szerepeket játszhattam, mint a Greaseben Sandy, a Hairben Sheila, A vörös malomban Míma, az István,a királyban Gizella, a Sztárcsinálókban Poppea és a Jézus Krisztus Szupersztárban Mária Magdolna. Jól éreztem ott magam, de azért motoszkált a fejemben, hogy jó lenne Budapesten is részt venni valamilyen produkcióban.

- Egyenes út vezetett a fővárosi színpadok felé?

- Először 2000-ben költöztem Budapestre, amikor felvettek a Kőbányai Zeneiskolába. Három hónapig bírtam. Nem tudtam megszokni ezt a légkört, itt hagytam mindent, hazamentem. 2001-ben aztán kaptam egy telefont a Splash! együttes alapítójától, Ősz Balázstól, hogy énekesnőt keres, és egy énektanár engem ajánlott. Fantasztikus évek következtek. Két nagylemezt és sok kislemezt készítettünk, és jártuk az ország legkülönfélébb szórakozóhelyeit. Viszont 2005-ben meghívott a VIVA televízió egy műsorvezető-válogatásra, és mivel ott sikerrel jártam, a zenekari életnek vége szakadt. Hirtelen csöppentem bele egy új világba, fokozatosan kellett megtanulnom a szakmát. Tetszett, hogy a csatorna jelentős hangsúlyt fektet a műsorvezetők képzésére, és mai napig nagy hasznát veszem az akkoriban tanultaknak. Néhány héttel a válogatás után már a Club Rotation című műsort vezettem. Az ország diszkóit jártuk, és az ott bulizó fiúkkal és lányokkal készítettem interjúkat. Nagyon jópofa feladat volt, ugyanakkor borzasztóan fárasztó, hiszen éjszakánként dolgoztunk. Amikor ennek vége lett, más műsorokban is lehetőséget kaptam, közel három szép évet töltöttem a VIVA-nál.

- 2009 júniusa óta erősíted a Vámpírok bálja csapatát. Milyen funkciót tölt be akár Magda, akár a teljes előadás az életedben, a pályafutásodban?

- A Vámpírok bálja volt az első darab, amelyben Budapesten szerepet kaptam. Azelőtt színházi feladataim csak Debrecenben voltak. A véletlennek köszönhetem, hogy bekerültem a produkcióba. Éppen zenei alapot kerestem egy internetes oldalon, amikor megláttam a PS Produkció felhívását, hogy új szereplőket keresnek. Úgy gondoltam, Magda karaktere testhezálló lenne számomra, ezért nem is sokat haboztam, kitöltöttem a jelentkezési lapot. Komoly, többfordulós válogatást követően közölte a jó hírt Simon Edit producer asszony, hogy a pályázók közül nekem szavaztak bizalmat. Egyszerűen imádom ezt az előadást, úgy gondolom, mindenképpen fontos lépcsőfok az életemben.

- Szerinted mitől válhatott nálunk kultikussá ez a musical?

- Talán azért, mert egyszerre hátborzongató és humoros, tele van látványos táncjelenetekkel, és persze gyönyörű a zenéje. Álmomban sem gondoltam volna, hogy egy színházi előadásnak lehet ilyen hatalmas, aktív és pozitív értelemben fanatikus rajongótábora. Hihetetlen, hogy sokan több tucatszor képesek megnézni a darabot, sőt, nem ritka, hogy jelmezben és vámpíros sminkben érkeznek egy-egy estére. Érdekes, mert nem csak nálunk, de mindenhol ezt a hatást váltja ki az emberekből, ahol bemutatják. A közönség is nagyon szereti, és a szereplőknek is különös élményt jelent részt venni ebben a mesevilágban. A PS Produkció számos olyan rendezvényt is szervez a rajongók számára, amelyeken bepillanthatnak a kulisszák mögé, találkozhatnak a szereplőkkel. Például a nyári széria egy beavató próbával indult, amelyen a fan club tagjai megtapasztalhatták, hogyan instruálja a rendező a színpadon lévőket, illetve láthatták az újonnan beálló szereplők premierjük előtti szárnypróbálgatásait. Az egyik délután kulisszajáráson vehettek részt, körbejárhatták a hatalmas díszleteket, este pedig közönségtalálkozó követte a napi előadást. Itt közös fotók készítésére, autógramm gyűjtésre és a kedvencekkel való személyes találkozásra és beszélgetésre is lehetőség nyílt. Mi, színészek is nagyon szeretjük az ilyen eseményeket.

- A Sakk című musicalt 1992-ben és 1995-ben már bemutatta Rock Színház. A mostani változat miben tér el az eddigiektől? Mit lehet tudni a Margitszigeten bemutatásra kerülő előadásról?

- Most kezdődtek meg a próbák Cornelius Baltus rendezővel, akivel a Vámpírok bálja előadásban is együtt dolgozunk. A Sakk koncertszerű változatát két éve mutatták be hatalmas sikerrel a londoni Royal Albert Hallban. Mindannyian megnéztük az erről készült felvételeket, és nekem nagyon megtetszett, hogy nincsenek a színpadon monumentális díszletelemek, helyette a 140 közreműködő művész uralja a színpadot. Ez lehetőséget teremt arra, hogy amellett, hogy ősztől a Pesti Magyar Színházban fogjuk játszani, az ország különböző pontjain, vagy akár határon túli területeken is vendégszerepelhessünk vele. Ez egy dramaturgizált koncertverzió, azaz történtre felfűzött, megrendezett jelentek sorából áll. Az események nagyon sok szálon futnak, van benne szerelem, politika, harc és versengés is. Sőt, magyar vonatkozása is van, hiszen az általam megformált Florence magyar ősökkel büszkélkedhet. A főbb szerepekben többek között a Vámpírok bálja Krolock grófja, Egyházi Géza, a Magdát életre keltő Kecskés Tímea lesz látható, valamint külön érdekessége lesz az előadásnak, hogy a Vámpírok bája tánckarán és zenekarán kívül egy hatvan főből álló kórus is végig jelen lesz a színpadon.

- Vannak nagy terveid, álmaid, amelyeket akár a közeli, akár a távoli jövőben szeretnél megvalósítani?

- Nincs kifejezett szerepálmom, de persze vannak olyan szerepek és musicalek, amelyek közelebb állnak a szívemhez. Ilyen például Lucy a Jekyll és Hydeban. Nagyon szeretem a dalait, és fellépéseken is szoktam énekelni. Viszont mostanában egyre jobban kezd tetszeni az operett. Az énektanárom, Barna Júlia úgy gondolja, és nekem is az a véleményem, hogy jól állna nekem a szubrett szerepkör. Úgyhogy kacérkodom a gondolattal, hogy a jövőben több energiát fordítok rá, és megpróbálkozom ezzel a területtel.

- Jelenleg hol lehet találkozni veled?

- Háziasszonyként sokféle rendezvényre szoktak hívni, és szerencsére énekesi feladatok is gyakran megtalálnak. A Splash! megszűnése után vendégként is voltak kisebb-nagyobb fellépéseim, tavaly ősszel pedig a Vámpírok bálja társulatának három tagjával közösen alakítottunk egy együttest Boo-Boo Sister's néven. A csapatot Kecskés Tímeával, Várady Viktóriával és Varga Bálinttal együtt alkotjuk, az általunk játszott zenék pedig igen széles skálán mozognak. Nagyon szeretjük a popzenét, a swinget, a jazzt, és a musicaleket is. Úgy érzem, most minden téren a helyemre kerültem. Fantasztikus emberekkel vagyok körülvéve, szeretem, amit csinálok, nagyon jól érzem magam a bőrömben. Remélem ez jó sokáig lesz így.