"Én döntök: Fehér-e vagy fekete?" - Sakk főpróba Zene.hu
A Margitszigeti Szabadtéri Játékok egyik csemegéjének ígérkezik a PS Produkció által színpadra állított Sakk musical dramatizált koncertváltozata.
   
A Vámpírok bálját is sikerre vivő alkotók új, izgalmas feladatot kerestek és találtak.

S hogy egy kicsit felelevenítsük a történetet:

1979-et írunk, Merano Fred Trumper, az amerikai világbajnok és Anatoly Sergievsky a szovjet bajnok világbajnoki döntőjére figyel a világ. A két sakkozó harca az általuk képviselt két nagyhatalom versengése is egyben: politikai presztízskérdéssé válik a győzelem...

Az első játszmát Fred arrogáns viselkedése miatt felfüggesztik, és Florence, a szekundánsa és szeretője, próbálja elsimítani a dolgot - az Anatoly-jal történő találkozó azonban nem várt fordulatot vesz: szenvedélyes vonzalom ébred köztük. A világbajnoki címet Sergievsky szerzi meg. Azonban nem tér haza a Szovjetunióba, hanem politikai menedékjogot kér, és új életet kezd Nyugaton, Florence oldalán.

A történet egy év múlva folytatódik, Bangkokban, ahol Anatoly-nak kell megvédenie címét egy szovjet bajnokkal szemben. Mindkét nagyhatalom célja, hogy ez ne sikerüljön, és nem válogatnak az eszközökben...

Megindul a pszichológiai hadviselés

Fred immár riportere egy TV-adónak, és a stúdióbeszélgetés során egyre-másra teszi fel a kínos és kényes kérdéseket Sergievskynek. A KGB ember, Molokov Bangkokba hozatja az elhagyott feleséget, Szvetlanát, vegye rá a férjét a vesztésre. Megkörnyékezik Florence-t, hogyha ráveszi szerelmét arra, hogy elveszítse a játszmákat, halottnak hitt apját elengedik a politikai fogságból.

És Szergievsky őrlődik De nem hagyja, hogy személyes vagy politikai érdekek befolyásolják játékát és győz... Végül önszántából visszatér a Szovjetunióba, miután búcsút vett Florence-tól.

Fergeteges koncert, szabadtéren

A koncertváltozat kihasználja a szabadtéri színpad hatalmas terét. Háttérben láthatjuk a 60 tagú Jazz And More Kórus és a zenekart, Köteles Géza vezényletével.

Előttük a Nyugat és Kelet csupán jelzésként, egy-egy emelvényként látható (a háttérben kivetítőn jelennek meg az egyes helyszínek). A színpadot uralja egy hatalmas sakktábla, amin szimbolikusan zajlik a hatalmi sakkjátszma.

A jelmezek színvilága visszafogott: a fekete, fehér, piros és kék uralkodik benne. Legkirívóbb a bangkoki helyszín koreográfiája: harsogó színek, disco-ritmus...

A popon túl is van alkotás

Az ABBA szerzőpárosa megmutatta, hogy a pop-zenén túl is tudnak maradandót alkotni, a musicalben felfedezhetők átdolgozott klasszikus zenei idézetek is.

A kórus, a zenekar és a tánckar teljesítménye kimagasló. Ugyanígy Egyházi Gézáé is, aki ismét bebizonyítja, hogy kiváló és sokoldalú énekes, és bár ő maga sokszor elmondja, hogy a színészi feladatokkal mindig küzd, még ebben a koncert-változatban is meggyőz minket az ellenkezőjéről: hiteles és természetes a játéka, megmutatja a kötelesség, szerelem, szabadságvágy hálójában őrlődő férfit és sportolót, aki számára a győzelem mindennél fontosabb.

A főbb szerepekben Egyházi Gézát, Sári Évát, Kecskés Tímeát, Pavletits Bélát láthatjuk. A főpróbán Trumper szerepében az egykori Shygys -tag, Csordás Levente bizonyított, a 6-7-i előadáson Szemenyei Jánost láthatjuk. A PS Produkció ismét "felfedezett": Kiss Ernő Zsoltot eddig táncosként ismertük, most a Bíró bőrébe bújt, a KGB-s Molokovot pedig egy operaénekes, Gábor Géza alakítja - remekül.

A látványos koreográfiák, a pergő cselekmény és az igényes zene és előadásmód, valamint a szabadtéri színház varázsa együttesen teszik feledhetetlenné a musicalt. Ajánljuk Mindenkinek!

Sakk galéria