Sári Éva nem nyomulós típus
Sári Évát Dömötör-díjra jelölték a legjobb női mellékszereplő kategóriában, a West Side Storyban, Anita szerepében nyújtott alakításáért. A szegedi színházi élet legrangosabb kitüntetéseit idén májusban 14. alkalommal ítéli oda a közönség. A 34 éves színésznő elárulta: nagy álma válna valóra, ha egyszer a Szegedi Szabadtéri Játékokon énekelhetne.
   

- Meglepetésként érte a jelölés?

- Igen, hiszen ez az első darab, amelyben a Szegedi Nemzeti Színházban játszom. Tudtam, hogy létezik a Dömötör-díj, sőt a kollégáim révén láttam is ilyet, mégis váratlanul ért a jelölés, nagyon boldog vagyok. A próbaidőszakban Vajda juli kedvesen meginvitált magához, régebbi díjátadókat nézegettünk. Nagyon tetszett az egésznek a hangulata, illetve az, hogy minden évben más koncepcióra építik fel a műsort: érdekes és vicces produkciókkal készül a társulat. Rangos elismerés annak is, akit jelölnek rá, és annak is, aki végül megkapja a díjat.

- Bíztatta már a barátait, ismerőseit, hogy szavazzanak?

- Nem vagyok nyomulós típus. Valamelyik nap a facebookos oldalamra kitettem, hogy ez a megtiszteltetés ért, és ha bárkinek van kedve nyugodtan szavazzon. Többször nem teszem, mert úgy gondolom, hogy az már nem lenne etikus, ha folyamatosan mindenkit erre buzdítanék. Úgyis a szegedi színházba járó közönség fog dönteni, kíváncsian várom az eredményt.

- A családja, a párja, Kucsera Gábor elmegy, és megnézi azt a darabot, amelyben éppen játszik?

- Az édesanyám a kedvesével természetesen ott volt a premieren, és a keresztanyám is eljött. A szerelmem pedig kicsivel később tudta csak megnézni, mert külföldi edzőtáborban volt. Illetve több barátom leutazott Szegedre, hogy lásson. A visszajelzések abszolút pozitívak voltak. Korábban is nagyon szerettem a West Side Storyt, most pedig csak még jobban a szívemhez nőtt.

- A West Side Story próbái mellett volt ideje szétnézni a városban?

- Nagyon szeretem Szegedet, amikor tizenéves voltam, nyaranta sokat jártunk a városban az édesanyámmal. Szabadtéri előadásokat néztünk, illetve kirándultunk. Nagy álmom, hogy egyszer én is a szabadtérin énekelhessek, különleges hangulata van az egész helynek. A belváros nyugalmat áraszt. Sokkal kedvesebbek az emberek, mint Budapesten. Én is vidéki lány vagyok, Debrecenben születtem, ezért tudom értékelni, hogy mindenki picit nyugodtabb, lassabb - ez igaz a közlekedésre is. Mindig kell egy kis idő, mire átállok erre a ritmusra. Az utóbbi években pedig a párom látogatott igen gyakran Szegedre: rengeteg versenyt rendeznek a Maty-éri pályán. Vasárnap is itt voltunk, egy tájékoztató versenyen.

- Annak idején a Kőbányai Zenei Stúdiót azért hagyta ott, mert nem szeretett Budapesten élni.

- Valóban idő kellett ahhoz, hogy átálljak a fővárosi pörgésre. A stúdió egyébként nagyon rangos iskola, kiváló tanárokkal. De én is jóval fiatalabb voltam, talán 24 éves. Játszottam egy debreceni kis társulattal, és az akkori párom is debreceni volt, ő, illetve a sok barát is húzott vissza. Szóval sok minden a szülővárosomhoz kötött. Már akkor ki voltam mindig borulva, amikor a vonaton ültem Pest irányába. Azután, amikor az egyik kereskedelmi csatornánál munkalehetőséget ajánlottak - egy telefonos játék vezetését -, nem akartam elszalasztani, ezért muszáj volt felköltöznöm. Majdnem egy évig ment ez a műsor, pont arra volt jó, hogy kialakult néhány új kapcsolat, szereztem új barátokat. A szerelem is véget ért a debreceni fiúval. Azóta persze meg is szerettem a várost, most már Budapesten van saját lakásom, jó baráti társaság alakult ki.

- Tavaly diplomázott kommunikáció szakon a Budapesti Kommunikációs Főiskolán. Elvárás a szakmán belül, hogy színészmesterségből is szerezzen diplomát?

- Most léptem színész 2 szintre. Két részből tevődik össze egy ilyen vizsga: gyakorlatból és elméletből. Esetemben a gyakorlat abból állt, hogy kijött egy háromtagú bizottság megnézni, miként játszom a Vámpírok bálja című előadásban, illetve külön tettem elméleti vizsgát is. Kétévnyi igazolt színházi gyakorlat után mehetek színész 1 minősítésért - ez már főiskolai végzettséget jelent. Azt gondolom, hogy minden új dologgal csak több lesz az ember, jó volt feleleveníteni a régen tanultakat. Máskülönben nem árt, ha megszerzem a bizonyítványokat. Soha nem lehet tudni, hogy mikor lesz követelmény a színházaknál az, hogy a színészek egy bizonyos százaléka papírral rendelkezzen.

- Valóban maximalista?

- Ez így van. Néha hasznomra válik, hogy mindig a legjobb teljesítményre törekszem, néha pedig rossz, mert ha valami nem úgy sikerül, ahogyan szeretném, akkor képes vagyok teljesen összezuhanni.

- Készül a Balaton-man Triatlon Fesztiválra. Tényleg megtesz kerékpárral 180 kilométert, futni fog 42-t, és úszik 3,8-at?

- Nem, dehogy. Aki az összes feltételt teljesíti, az mondhatja el magáról, hogy egy "ironman", azaz vasember. Egy kedves ismerősöm végigcsinálta mindezt, és felvetette, hogy mi lenne, ha én is elindulnék. Először kinevettem, de aztán biztatott, hogy létezik fél táv is, amelyet váltóban teljesíthetek. Balzsay Károly profi ökölvívó lesz a váltótársam, vele együtt veselkedem neki a versenynek. Ma már például túl vagyok egy spinning-edzésen, illetve hat és fél kilométer futáson.

- Gábor segít a felkészülésben?

- Együtt futni, biciklizni csak néhányszor volt alkalmunk, de jó tanácsokat ad azzal kapcsolatban, hogyan építsem fel az edzést. Teljes erőbedobással az olimpiára készül, amikor nem edzőtáborban van, inkább pihen.

- Hogyan támogatja őt?

- Megpróbálok nyugodt környezetet teremteni, most már rajta is érezni a feszültséget. Javában zajlik a kvótaszerzés, nemsokára eldől, hogy ki mehet az olimpiára. A Dömötör-díj-átadóval egy időben rendezik a válogatót. Jó formában vannak a fiúk, reméljük, minden sikerül nekik...

Névjegy:

Sári Éva ének-zene tagozatos általános iskolába járt, 6 évig tanult zongorázni. A debreceni Csokonai Színházban és a Nyári Színházban is játszott néhány apróbb szerepet. 2000-ben alakult meg a Debreceni Zenetheatrum, amelynek azóta is tagja. 2001-ben lett a Splash énekesnője. 2003-ban csöppent bele a televíziózásba: 6 hónapig a Tv2 Tripla vagy semmi című műsorát vezette. 2005-2008-ig a VIVA műsorvezetője. A magyar Playboy 2009. márciusi számának címlaplánya volt. Az év tavaszán figyelt fel egy felhívásra, amely arról szólt, hogy új szereplőket keresnek a 2007-ben bemutatott, Vámpírok bálja című musicalbe, megkapta az egyik főszerepet. Tavaly június óta játssza Magda, a szolgálólány szerepét a Pesti Magyar Színházban. 2010-ben a Vámpírok bálja szereplőivel sor került a Sakk (Chess) című musical bemutatójára. A darab új változatban a Margit-szigeti Szabadtéri Színpadon volt látható két estén át, október végén bekerült a Pesti Magyar Színházba. Itt az egyik főszereplőt, Florence-t játssza.